Husbygge i New England stil""En blogg om husbygge i New Englandstil, inredning, tomtplanering och annat vardagligt.....""


söndag 27 april 2014

Måla hus och deklarera

Pust vad dagarna springer förbi en. Känner att jag inte varit så aktiv här på bloggen men nu så är jag tillbaka. Har i dagarna rengjort panelen på huset med Alcro delfin rengörning, spacklat skruvhål, slipat dem och grundat änd träet. Tar sin lilla tid. I nästa vecka får vi hit en ställning och skall då göra om samma sak fast runt övre plan. Sedan sätter vi i gång och målar huset. Vidare håller vi på med deklarationen av hus försäljningen vi gjorde i 2013. Suck alla kvitton, mäklarkostnader, flyttstäd mm som ska räknas ihop och dras av på vinsten, vilket jobb men ack så viktigt. Sen skall allt "bara" in i deklarationen och uppskov mm ska räknas om. Ja ni som sålt bostad förr vet ju hur det är. Vi skall verkligen vara noga nu framöver med att lägga alla kvitton på ett och samma ställe som tillhör huset. Tänk på det ni också som köpt tomt och ska bygga. Samla ihop alla kvitton, även på tomtarbete, utgifter till Vattenfall och andra kostnader som uppstått i och med husbygget. Även alla kostnader till kommunen för bygglov mm. Är inte 100 säker men tror man borde få dra av det också?
Mycket bra borste med vattenslangen tillkopplad!
 
 Högt upp når man även om bara hälten är klart

 Men vad gör det när vädret varit så fint? Hade 21 grader idag. Fantastiskt skönt att bara vara ute och pyssla.
 
För övrigt blundar jag och försöker att inte få panik för att det ser så illa ut på tomten.
Vi har verkligen en del att stå i framöver.
 
Så mkt högar som ska schaktas ut, gräs ska planteras liksom häck och annat.
 

 Altan ska byggas efter målningen

 En fin välkomnande entré ska göras

 Och ett dubbelgarage ska upp. Vi får väl använda den som altan i sommar till vi byggt en ;)
Vi är iaf glada att vi valde att gjuta den när bilen ändå var här. Skulle nog tippa på att det är halva priset mot att beställa gjutning senare.
Visst finns det mkt kvar att göra men man får ta det man orkar och inte glömma bort att njuta. Vi är ju ändå här nu, huset är klart och vi är in flyttade. 

10 kommentarer:

 1. Men det är ganska härligt att äntligen kunna göra☺
  Jag är glad att vi köpte målat. En strykning kvar men det får bli nästa år. Tomten behöver sina alldeles för många timmar..
  Härligt med uppdatering

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack.
   Vår panel monterade på plats så vi hade inget annat att välja på än det som är men några varv med penseln så är saken biff ;)
   Hur går det för er? Bygger ni altan än?

   Radera
 2. Resultatet kommer att bli så himla bra - även om det är mycket slit. Men när det är sånt här väder som det har varit i helgen så går det lite lättare att jobba :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack Caroline, jadå det kommer gå undan bara man får för arbetet gjort. När skulle ert hus komma? Är det i okt?

   Radera
  2. Vi har ännu inte fått något datum, men vi borde få veta de snart. Men jag gissar på att det blir i september!

   Radera
 3. Huset är så himla fint redan nu! Ser verkligen fram emot att se hur fasad och trädgård växer fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lina, gulligt sagt. Det värmer :)
   Ja, suck det är ju trädgården man helst av allt vill börja med men det kommer ju sist i vår planering. Får ha tålamod... så är vi snart där.

   Radera
 4. Det ser kanon ut. Var ert hus grundmålat eller var det helt omålat? Vi vågar inte ta på oss målarjobb med en liten 1-åring. TImmarna räcker inte till riktigt. Det var nog strul att få tiden till altanräcket. Men jag är osäker på om vi kan vänta eller inte till nästa vår. Våra säljare och byggare säger att huset klarar sig till nästa vår och att det sen måste målas. Får väl leta vidare i frågan. Kämpa på det kommer bli så snyggt
  Johanna

  SvaraRadera
 5. Hej och tack Johanna. Vårt hur är oljat och sedan grundat, panelen kom i lösvirke och spikades på plats så det fanns inget färdigmålat man kunde få, om man inte köper till det nu så att säga. Men jag gillar att måla och grabbarna roar sig med sina nya grannkompisar så vi har det inte lika tufft som du har det med en 1 åring. Förstår det var tufft att få till räckena. Bra jobbat må jag säga med en liten kille som pockar på uppmärksamhet.
  Gällande målningen så säger de senast ett år efter att panelen kommit upp vilket var i november så det är nu målningen måste bli klar. Vill ju dels säkra huset men också när det är klart börja med altan. Vi börjar inifrån och gör iordning, sen utsidan, vidare en bit utanför huset med altan och sist det som är runt i kring på tomten...så har iaf vi tänkt. Nu pausar vi dock insidan och "flyttar ut". Målningen är väl egentligen det enda vi "måste" göra klart, resten får komma när andan faller på.
  Johanna, fick ni en skötselpärm från husleverantören? Där i hittade vi papper iaf gällande vad panelen är behandlad med och hur lång tid man har på sig. Efter ett halvår så är det bra att tvätta huset också så att man inte bakar in ev mögelsporer. Man vill ju inte stå och skrapa och måla igen om några år så glöm int det när det beger sig.
  Fråga vem som gjort panelen och vad den är behandlad med så brukar man kunna få ut svaren.
  Vi hade också en del ändträ som var helt obehandlad efter kapning på plats.
  Även under huset, där plattan möter panelen fanns en del ändträ som behövde få en strykning på grundfärg. Hittade även några stumpar obehandlat ändträ vid fönsterbläcken. Pill men med en elemet pensel var det lätt att komma åt.
  Vi behöver också plocka av hängrännor så att man får målat bakom, tror man vinner på det i längden.
  Ja, ja det blir några träningspass i solen och det har väl ingen dött av ;-)

  SvaraRadera
 6. Tack för svaret Caroline. Jag ska kolla upp med Vårgårda så jag är säker på vad som gäller. VI fick en skötselpärm men den är lite tvetydig så det är bäst jag kollar. Just tvättning lär vi få göra eftersom det planeras sprängning precis bredvid vårt hus och dammet lär yra. Men den dagen den sorgen:) Men super att man kan dela erfarenheter så här så att man inte gör bort sig på något så här viktigt.
  Jag hade gärna kört järnet med målning men det är så frustrerande att bara ha 2 timmar om dagen utan lillkillen och jag kan inte sätta han i vagn när vi målar då blir han tokig. Så det blir att leja bort det den här gången/Johanna

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...