Husbygge i New England stil



""En blogg om husbygge i New Englandstil, inredning, tomtplanering och annat vardagligt.....""


måndag 8 juni 2015

Att rulla gräs

Jisses måste jag säga vad dagarna går fort i juni. Maj är ju en sådan månad då man hinner njuta av fågelkvitter och grönska men när juni dyker upp... är man bara helt enkelt för stressad för att stanna upp och njuta av denna spröda lummiga grönska runt i kring oss. Kan väl också vara vädret som gjort att man inte varit ute så mkt som man skulle velat?
Hur som haver kan jag berätta att vi förra fredagen fick gräsmatta på rulle. Har aldrig rullat förr utan bara sått själv så det var ju lite spännande. Två pallar á 70 kvm som vi ska ha framför altan.

Innan man lägger gräs så måste man ha ett lager fukt hållande massor. Behöver inte vara den finaste sorten men alla stenar och kvistar måste bort och så måste marken vara jämn. Jag krattade sist av allt för att få bort ojämnheter. Får tacka vår duktiga trädgårds anläggare för att han fyndade fina massor hos en granne en bit bort!
Gräset måste rullas ut direkt när det anländer, inte dagen efter. Annars kan rullarna börja "brinna".

Direkt efter att de är lagda, kant i kant så ska man vattna RIKLIGT så att de inte krymper och skapar glipor emellan bitarna. Sedan vattna varje dag. Tack och lov för lite regn, vi har ju hela framsidan att vattna också.
 
Efter en vecka ser man att skarvarna börjar växa igen och lyfter man lite på en bit ska det synas små gula trådar under, rötter. Sedan är det också viktigt att låta den vara lite efter två veckor, vilket blir nu till helgen. Då letar sig rötterna neråt. Är redan riktigt nöjd med resultatet och till helgen blir det en första klippning och därefter gödning. Berget framför oss börjar likna något, är snart helt inklätt i gräs. Vi får så det sista med frön.  
 
Njuter av vårt egen sådda gräs på framsidan, som numer också är lummig och grön. Att ha en grönt tomt gör sådan skillnad. Man är lyckligt enda in i själen! Jo, vi har också fått en leverans till av granit blocksteg och hällar. Snart startar stensättning av trapp och entré.
 

4 kommentarer:

  1. Men OJ! vad fint det blir! Det blir ju riktig trädgård på en gång. Simsalabim, liksom :-)

    SvaraRadera
  2. Men åhhhhh fuskigt!! Ni får liksom gräs på en och samma gång medan vi kämpar med en jävla massa frön! FUSK FUSK FUSK :) Men snyggt blir det och jag är inte bitter, inte alls /Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, du är rolig du Johanna! Det går ju fort att få sådden grön också. Det är ju det vi till största del gjort. Däremot ville vi ha en yta framför altan som är klar på två veckor, där det kommer att springas en del. Sen var det ju kul att prova båda. Återstå att se "vem" som vinner i slutändan eller efter tex nästa vinter. Utlåtande kommer sen! :)

      Radera
  3. Vad roligt! Ser fantastiskt fint ut Caroline :)!! vi väntar på offert på rullgräs vi också, blir ju så skillnad!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...