Husbygge i New England stil""En blogg om husbygge i New Englandstil, inredning, tomtplanering och annat vardagligt.....""


måndag 9 november 2015

Häcken är äntligen på plats!

Oj som vi har slitit med häcken sedan den kom i tisdags! Arma kroppar men nu är den på plats i jorden. Lite småpyssel kvarstår. Leveransen av häcken kom inte helt oväntat i ett (minst sagt) större "paket" än en EU pall. Chauffören skrattade och mumlande något på Tyska när han öppnade dörrarna.

 Gaffeltruck har man ju inte direkt stående hemma. Nåväl, vi åkte och hämtade en stege och lastade ut dem i 10 styckvis, det blev två fulla släp med plantor.


 Det blev en semesterdag i Onsdags....

 Och en minst sagt kladdig helg i regn och blåst...

 Men hellre det än att det hade varit minusgrader och eller snö. Sådan tur vi haft!

 Nu när jag skriver detta har vi även hunnit få ner bambupinnarna. Nu ska de bara fästas så är vi klara att göra vinter.
Var det värt det? JA alla gånger. 730 plantor gick på 21 700 kr, vilket bli ca 29 kr/ planta i 1,50 m höjd, inkl frakt mm. Plus 23 ton jord, bambupinnar och dikesgrävning, för både grannen och oss. 
Fördelen med dessa plantor så sent på hösten är att de gått i vintervila och kommer barrotade utan kruka. Det hade varit ett jätte jobb att ha momentet att lossa på krukan annars. Fina välutvecklande rötter har plantorna liksom kraftiga stammar. Kan varmt rekommendera Eggert Baumschulen Planzenhandel 

9 kommentarer:

 1. härligt, Det blir spännande i vår :-)

  SvaraRadera
 2. O vad ni jobbat på. Även vi ska ha en avenbokshäck på delar av vår tomt. Rekommenderar du att man gör denna beställning på hösten? Måste de ned i jorden direkt efter leverans eller kan det vänta någon dag? Beställde ni gjord och bambupinnar på samma ställe? Vi flyttar in i mars så det får väl bli till nästa höst för oss. Vet du från när de går in i vintervila? Tänkte när man tidigast ska beställa på hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina. De barrotade plantorna tas upp i mitten på oktober och räknas då som att de gått i vintervila. Tror inte att det är så farligt att dröja med planteringen. Det måste ju passa in på en hlg om man arbetar i veckorna. Vi vattnade dem så att rötterna höll sig blöta. Vi får hoppas att de klarat sig och det ser vi ju först i vår. Enligt plantskolan ska det inte vara någon fara med någon vecka. De var packade på ett sådant sätt att de hållit sig fuktiga i transporten. Bambupinnar och jord får man jaga separat. Det är köpt i Sverige. Lycka till med inflytten! Förstår att ni längtar :)

   Radera
 3. Oj vilket jobb, över 700 plantor! Men snyggt blev det! Bra jobbat!
  Kram/Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria. Ja vi får hoppas de blir gröna och fina till våren :-)

   Radera
 4. En fråga som inte hör till detta inlägg. Såg att du tidigare beställt sockelklossar/skurklossar för bra pris. Var beställde du ifrån? Och vad är måttet på era klossar? Vi kommer ha samma lister som er. Är det så att de limmas på plats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina, de heter listspecialisten.se
   Man får måla dem själv men de var mkt prisvärda och snabb leverans.
   Storleken finner du på hemsidan. Du kan också ringa dem och berätta era mått så skickar de rätt storlek till er. Vi kunde lämna in dem till snickarna i huset under bygget så var de snälla och satt dit dem. Kan kosta en extra slant men väl värt för utseendet :-)
   Lycka till.

   Radera
 5. Hej!
  Tack för inspirerande blogg! Har lite frågor ang häcken. När behöver man beställa den? Och hur har det gått för den nu i vår? Har den klarat resan? Och vart fick du tag i bambupinnar? Mvh Angelica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack. Skrev just om häcken i mitt sista inlägg. Beställning kan du göra aug eller sep. Minns inte men man får hålla koll när de uppdaterar sidan m plantor i olika storlekar. Det ska vara de barrotade. Det har gått bra med häcken. Pinnarna köpte vi via grannen som också planterade. Han har företag så då blev det billigare att gå direkt till en leverantör.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...